Omschrijving

Een brandmeldinstallatie in een gebouw kan alleen effectief blijven functioneren wanneer de betrokken beheerder ervoor zorgt dat dit beheer, de controle en het onderhoud op de juiste wijze plaatsvindt.

Een van de voorwaarden waaraan voor het afgeven van het Certificaat Brandmeldinstallatie bij zowel oplevering als instandhouding (hercertificering) moet worden voldaan, is de aanwezigheid van tenminste een gecertificeerd Beheerder Brandmeldinstallatie. Het voldoen aan de criteria van beheerder wordt aangetoond met het diploma ‘Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie’ van het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV).

Scroll verder voor meer informatie

Praktische informatie
Prijs € 225,-
Duur van de opleiding Ong. 3 uur online leren +1 uur projectopdracht + 5 uur klassikale sessie
Inschrijven >5 personen?Vraag hier offerte aan Stuur door
Geplande edities
Locatie Datum Tijd

Doelen

Het primaire doel van deze opleiding is dat de organisatie voldoet aan de wettelijke eis. Daarnaast stelt de opgedane kennis je in staat om op een verantwoorde wijze om te gaan met de meeste voorkomende situaties t.a.v. het beheer en gebruik van de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie.

Doelgroep

Voor personen die verantwoordelijk zijn of gaan worden voor het beheer van brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties.

Vragen over deze opleiding?

Heb je vragen over deze opleiding? Of ben je benieuwd hoe de opleiding als incompany of maatwerkopleiding voor jouw bedrijf kan worden ingezet?

 

Bel of mail ons en wij helpen je graag verder.

088 - 765 27 10 [email protected]

Waarom kiezen voor Solar Opleidingen?

–  Merkonafhankelijk.

–  Praktijk- en toepassingsgericht.

–  Koppeling kennis aan producten.

–  Productiever en veiliger werken.

–  Altijd in de buurt.

Toelatingseisen

Enige technische kennis en affiniteit met de eigen BHV-organisatie is een pré.

Voorbereiding

Voor de praktijksessie dien je geslaagd te zijn voor het online theorie-examen, het “Bewijs van deelname” te printen en mee te nemen naar de praktijksessie. Tevens dien je de toegestuurde projectopdracht uitgewerkt te hebben en de uitwerking hiervan mee te nemen naar de praktijksessie.

Programma

Deze training bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Online training + NIBHV lesboek
 • Klassikale training
 • Erkend NIBHV examen BMI-OAI

De online training bestaat uit de volgende modules:

 • De beheerder
 • de wettelijke basis
 • De techniek
 • De werkzaamheden van de beheerder

Online oefentoets

Iedere leermodule heeft een oefentoets zodat je je kennis kan toetsen. Het maken van de oefentoets is niet verplicht en heeft dan ook geen invloed op het voortgangspercentage.

Online theorie-examen

Voor het theorie-examen is 45 minuten beschikbaar. Het examen bestaat uit 25 meerkeuzevragen, waarvan 17 goed beantwoord dienen te worden om in aanmerking te komen voor het bewijs van deelname.

Bewijs van deelname

Nadat je geslaagd bent voor het online theorie-examen krijg je toegang tot het Bewijs van deelname. De volgende dag staat dit bewijs ook onder “Mijn profiel”. Dit bewijs is geen certificaat. De bewijs is het toegangsbewijs voor de praktijksessie.

 

Projectopdracht

Met het NIBHV boek ontvang je een projectopdracht. De projectopdracht dient je zelfstandig uit te werken. De uitwerking van de projectopdracht dient (op papier) te worden meegenomen naar de praktijksessie. De uitwerking van de projectopdracht kost je ca. 1 uur.
De projectopdracht maakt onderdeel uit van het examen. LET OP: Indien de projectopdracht niet gemaakt is, of je vergeet de uitwerking mee te nemen naar de praktijksessie, kan er niet aan het NIBHV examen worden deelgenomen!

Programma praktijk dag

 • Introductie, inleveren projectopdrachten en beantwoorden vragen n.a.v. online training en NIBHV boek.
 • De brandmeldinstallatie (BMI).
 • Maandelijkse, 4/8 maandelijkse en 12-maandelijkse controles van BMI en OAI.
 • Verschillende typen ontruimingsalarminstallaties (OAI).
 • Het testen van melders en het vervangen van ruitjes van handbrandmelders in de praktijk.
 • Procedure bij uitschakeling van (delen van) de installatie.
 • NIBHV examen
 • Afsluiting, beantwoorden van vragen n.a.v. het examen en evaluatie.

 

Examen

Het NIBHV examen BMI-OAI is een officieel landelijk examen. Je krijgt 45 minuten om het examen te voltooien. Van de 25 vragen dien je er 17 goed te beantwoorden. Ook moet je huiswerkopdracht worden beoordeeld met een voldoende.

Diploma

Als je geslaagd bent voor het examen wordt het NIBHV diploma BMI-OAI binnen 4 tot 5 weken per post toegezonden. Tevens ontvang je een digitale kopie in jouw online leeromgeving. Dit diploma is onbeperkt geldig.

Wil je meer informatie?

Wil je alle informatie over de opleiding op een later moment nalezen? Download een PDF en bewaar deze op je computer of print de PDF uit.

Genereer pdf