Omschrijving

KNX is de wereldwijde open standaard voor woning- en gebouwcontrole. Wil jij meer leren over KNX en over hoe een KNX-installatie is opgebouwd? Schrijf je dan in voor deze training!

KNX combineert alle mogelijke ‘Smart Home’-oplossingen om het dagelijkse leven te automatiseren en te vereenvoudigen. Een ‘alles-in-één’ systeem op het gebied van huisautomatisering, dat is KNX. De KNX Basistraining leert jou een KNX installatie ontwerpen en in gebruik nemen. De training is zeer praktijkgericht en is onder andere geschikt voor werkvoorbereiders, programmeurs, in bedrijfstellers, projectleiders en monteurs.

Let op: de volledige training is vijf dagen, opgebouwd uit een module van 2 dagen en een module van 3 dagen. De eerste twee dagen vormen de basis. Bij aanmelding voor deze training schrijf je alleen voor de eerste twee dagen in. Indien gewenst kan in overleg met de trainer de volgende drie dagen ingepland. Alleen na het volgen van alle vijf dagen wordt er een examen afgenomen en kun je het certificaat krijgen.

Doelen

Na afloop van de volledige training heb je zowel technisch als commercieel inzicht verworven in een installatie opgebouwd uit KNX componenten. Na het behalen van het examen ben je in staat om potentiële opdrachtgevers de voordelen van een KNX installatie uit te leggen. Ook kun je vanuit een oplossingsvraag een ontwerp maken, dit realiseren en in bedrijf stellen.

Bij aanmelding voor alleen de eerste twee dagen beschik je na afloop over begrip van de basis van KNX.

Doelgroep

Deze training is voornamelijk geschikt voor o.a. werkvoorbereiders, programmeurs, inbedrijfstellers, projectleiders en monteurs.

Programma

De training bevat de volgende onderdelen:

 • Systeemargumenten: zinvol gebruik van KNX en hoe deze te verkopen
 • Topologie: opbouw van KNX businstallatie binnen een gebouw
 • Installatie: regels bij het installeren van een KNX installatie
 • Busdeelnemers: opbouw van de componenten
 • Telegramopbouw: opbouw transmissieprotocol
 • Powerline: communiceren via 230V net
 • RF: communiceren d.m.v. draadloos netwerk
 • Diagnose en storing: problemen in een KNX installatie vinden en oplossen
 • ETS software: werken met de ETS software d.m.v. project
 • Inbedrijfstellen: voorbeeldproject werkend opleveren
 • Voorbeeldproject: schakelingen waaronder dimmen, zonwering etc.

Je ontvangt van ons een complete trainingskast incl. dongle. Zo heb jij alle tijd en ruimte om het praktijkgedeelte van de training onder de knie te krijgen. Na afloop van de training krijg je alle lesmateriaal digitaal toegestuurd, zodat je deze altijd bij de hand hebt. Handig!

Vooropleiding

Je dient:

 • Met een pc overweg te kunnen (Windows, MAC wordt niet ondersteund!)
 • Kennis te hebben van elektrotechnische schakelingen, enkelpolig, wissel, kruis, dimmen, jaloezie,etc.
 • Een eigen laptop mee te nemen voorzien van het Windows besturingssysteem versie 7 of hoger en voorzien van minimaal 2 usb aansluitingen tbv programmeerdongle (wordt tijdens de les ter beschikking gesteld), en een programmeerinterface.

Let op:

 • Er is geen mac software ETS te verkrijgen. Mac gebruikers dienen aan de slag te gaan met parallels.

Examen

Na het volgen van de volledige training van vijf dagen wordt een theorie en praktijkexamen afgenomen. Het examen duurt per onderdeel 1 ½ uur en wordt gelijk beoordeeld. Je hoort dus gelijk of je geslaagd bent of niet. Geslaagden ontvangen het officiële KNX certificaat en de bedrijfsnaam en gegevens worden gebruikt op de KNX website. Indien je slaagt mogen jij en je bedrijf het KNX logo voeren voor promotie doeleinden.

Bij aanmelding voor alleen de eerste twee dagen vindt er geen examen plaats.

Overige informatie
De training is inclusief studiematerialen, koffie/thee en lunch. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

Geplande edities