Omschrijving

Installateurs krijgen steeds meer te maken met verwarmingstechnieken die afkomstig zijn uit de koudetechniek. Zo zijn warmtepompen omgekeerde koudesystemen, die warmte afgeven door te variëren met de druk en temperatuur van het koudemiddel. Als installateur heb je dus te maken met gashoudende delen van een koudesysteem/warmtepomp. Hierbij is een F-gassen diploma verplicht.

In deze training leer je alles over koudesystemen met een koudemiddelinhoud van minder dan 3 kg aan gereguleerde stoffen of gefluoreerde broeikasgassen. Dit is de inhoud voor de meeste warmtepompen die in huizen geplaatst worden. Tijdens de training leer je niet alleen over F-gassen, maar krijg je ook training in de montage van warmtepompen. Dit maakt de training uniek en zeer gewild bij veel bedrijven en werknemers.

Scroll verder voor meer informatie

Praktische informatie
Prijs € 2150,-
Duur van de opleiding 8 dagen + 1 dag examen
Inschrijven >5 personen?Vraag hier offerte aan Stuur door
Geplande edities
Locatie Datum Tijd Rooster

Doelen

Na deze opleiding beschik je over voldoende kennis over warmtepompsystemen. Je hebt daarbij de vaardigheid gekregen in het monteren van warmtepompsystemen op basis van de geldende normen en leveranciersdocumentatie. En je bent voorbereid op het examen F-gassen categorie 2.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor een beginnende warmtepomp monteur die zich wil verdiepen in het brede opleidingspatroon van warmtepompsystemen.

Vragen over deze opleiding?

Heb je vragen over deze opleiding? Of ben je benieuwd hoe de opleiding als incompany of maatwerkopleiding voor jouw bedrijf kan worden ingezet?

 

Bel of mail ons en wij helpen je graag verder.

088 - 765 27 10 [email protected]

Waarom kiezen voor Solar Opleidingen?

–  Merkonafhankelijk.

–  Praktijk- en toepassingsgericht.

–  Koppeling kennis aan producten.

–  Productiever en veiliger werken.

–  Altijd in de buurt.

Programma

Tijdens de opleiding komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

 • het principe van de warmtepomp;
 • het koudesysteem;
 • onderdelen in het koudesysteem en de warmtepomp;
 • h-log p diagram;
 • hardsolderen en montage volgens F-gassen verordening;
 • natuurkundige begrippen en symbolen;
 • het vermogen van warmtepompen;
 • verschillende bronsystemen, verschillende afgiftesystemen;
 • ontwerpfase, uitwerkingsfase, realisatiefase, beheerfase;
 • hydraulische aansluiting, elektrische aansluiting;
 • kennisoverdracht;
 • overzicht normen, publicaties en hulpmiddelen.

Deze klassikale opleiding duurt 8 dagen verspreid over circa 10 weken en vindt plaats in Ede. Er is een combinatie van theorie en praktijk, zodat er veel afwisseling is tijdens de opleiding. De negende dag in de planning is het examen.

Vooropleiding

Opleiding of werkervaring op minimaal MBO 2 niveau.

Certificaat en diploma

Voor het F-gassen categorie 2 gedeelte van deze opleiding doe je een examen. Het examen wordt uitgevoerd op dezelfde koudesystemen als waarop de training wordt gegeven. Het examen wordt afgenomen door externe examinatoren. Het is zaak om het examen zelf tijdig aan te vragen bij STEK op de in het rooster genoemde examendatum. (Dit is de laatste dag van de opleiding.) De kosten voor het examen bedragen €495,- (excl. BTW) en worden door STEK aan jou gefactureerd. Prijswijzigingen voorbehouden.

Overige informatie
De opleiding is inclusief studiematerialen, koffie/thee en lunch. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW en eventuele examens.

Deze opleiding is ook alleen voor het F-gassen gedeelte te volgen. In dit geval volg je alleen de eerste zes dagen en doe je het examen. Het inschrijfgeld is dan € 1.795,- exclusief BTW en examengelden.

Onze andere opleidingen over duurzaamheid

Wil je meer informatie?

Wil je alle informatie over de opleiding op een later moment nalezen? Download een PDF en bewaar deze op je computer of print de PDF uit.

Genereer pdf