Home / Blog / Nieuws / De impact van de nieuwe F-gassen verordening op opleidingen en certificering

Zoeken

De impact van de nieuwe F-gassen verordening op opleidingen en certificering

Met de introductie van de nieuwe F-gassenverordening, staan er vanaf september 2025 aanzienlijke veranderingen op stapel voor installateurs die actief zijn in de installatie, service en onderhoud van warmtepompen en airco’s. Deze verordening, die gericht is op het verminderen van de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen), heeft ook grote gevolgen voor opleidingen en certificeringen in deze sector. In deze post staan de belangrijkste wijzigingen en wat dit betekent voor de installateur.

1. Opname van Natuurlijke Koudemiddelen

Een van de meest ingrijpende veranderingen is de opname van natuurlijke koudemiddelen in de certificering. Waar eerdere verordeningen zich uitsluitend richtten op F-gassen, worden nu ook koudemiddelen zoals CO₂ (R-744) en propaan (R-290) opgenomen (koolwaterstoffen). Deze koudemiddelen hebben een lager Global Warming Potential (GWP) en zijn milieuvriendelijker, maar brengen ook nieuwe veiligheidsrisico’s (giftigheid, explosie, brand) met zich mee.

2. Nieuwe Certificeringscategorieën

De nieuwe verordening introduceert een herziening van de certificeringscategorieën. De huidige categorieën worden vervangen door certificaten met letters, zoals:

  • Certificaat A1: Voor werkzaamheden aan installaties met F-gassen en koolwaterstoffen;
  • Certificaat A2: Voor werkzaamheden aan installaties met F-gassen en koolwaterstoffen tot 3kg en tot 6 kg voor hermetisch gesloten systemen. 
  • Certificaat B: Voor installaties met CO₂.
  • Certificaat C: Voor installaties met ammoniak.
  • Certificaat D: Voor het terugwinnen van installaties met F-gassen tot maximaal 1 kg koudemiddelinhoud.
  • Certificaat E: Voor het uitvoeren van lekcontroles aan installaties op F-gassen zonder het openen van het koelcircuit.beoordeling over de energieprestatie moet uitvoeren en moet documenteren, is vervallen.

3. Hercertificering Elke 7 Jaar

Een andere belangrijke wijziging is de verplichting tot hercertificering elke zeven jaar. Dit betekent dat professionals regelmatig hun kennis en vaardigheden moeten bijwerken om aan de nieuwste normen en veiligheidsvoorschriften te voldoen. Hoe de exacte hercertificering eruit komt te zien is nog niet bekend.

4. Verhoogde Veiligheidsvoorschriften

Met de introductie van natuurlijke koudemiddelen komen er strengere veiligheidsvoorschriften. Opleidingen en examens zullen meer nadruk leggen op het veilig werken met deze koudemiddelen, inclusief het omgaan met brandbare en toxische stoffen.

Wat betekenen deze wijzigingen voor jou?

Periode voor 1 september 2025 (nu dus)

  • Als je nu al een F-gassen certificaat hebt en je gaat niet met brandbare koudemiddelen werken, dan kun je met je huidige certificaat doorwerken tot 12 maart 2029. Geen actie vereist dus.
  • Heb je nu al een F-gassen certificaat en weet je nu al dat je na 1 september gaat werken met brandbare koudemiddelen, dan adviseren we je voor 1 september het veiligheidscertificaat B1 (voor F-gassen categorie 1) of het veiligheidscertificaat B3 (voor F-gassen categorie 2) te halen. Het veiligheidscertificaat gecombineerd met je F-gassen certificaat is dan geldig tot 12 maart 2029.
  • Heb je nog helemaal geen F-gassen certificaat en ga je na september ook niet werken met brandbare koudemiddelen, dan kun je nu nog instappen in een F-gassen opleiding en voor 25 september je examen halen. Je certificaat is dan tot 12 maart 2029 geldig.
  • Heb je nu nog geen F-gassen certificaat en ga je na 1 september as. werken met brandbare koudemiddelen? Enerzijds kun je wachten tot september en meteen instappen in de nieuwe structuur en het A1 of A2 certificaat halen; zodra je dat certificaat hebt mag je werken aan installaties met brandbare koudemiddelen. Anderzijds kun je ook nu nog een F-gassen opleiding volgen aangevuld met het Veiligheidscertificaat B1 of B3. Je moet dit dan wel voor 25 september allemaal afgerond hebben.

Periode 1 september 2025 t/m 12 maart 2029

  • Heb je voor 1 september 2025 wel een F-gassen 1 of F-gassen 2 certificaat behaald, maar geen B1 of B3 certificaat behaald en is het nog geen 12 maart 2029? Dan kun je een aparte koolwaterstoffen module volgen en examen in doen. Deze module komt binnenkort beschikbaar.
  • Als je na 1 september gaat starten met een F-gassen opleiding kom je automatisch in de nieuwe structuur en ga je examen doen in certificaat A1 of A2; werken met brandbare koudemiddelen zit dan automatisch in het examen opgenomen (zelfs als je niet gaat werken met brandbare koudemiddelen); en je moet iedere zeven jaar een hercertificering doen.

Periode na 12 maart 2029

  • Vanaf deze datum vervallen alle eerder behaalde certificaten op het gebied van F-gassen en natuurlijke koudemiddelen. Certificaten worden omgezet naar de nieuwe A1 en A2 certificaten. Het is verplicht om iedere zeven jaar een hercertificering te doen.

Meer weten?
Bovenstaande wijzigingen leiden tot een nieuwe BRL100 (bedrijfscertificering) en een nieuwe BRL200 (persoonscertificering). Wil je meer weten over hoe jij het beste de overstap kunt maken naar de nieuwe opleidingen, examens en certificering? Bel ons op 088 7652710 of stuur een mail naar opleidingen@solar.nl.