Omschrijving
De meeste branden ontstaan door onveilige situaties in elektrische installaties. Om de risico’s van een elektrische installatie vast te stellen, is een veiligheidsinspectie volgens NEN 3140 onvoldoende. Deze inspectie volgens Scios Scope 8 heeft een ander doel. Ten behoeve van de specifieke inspectie van elektrisch materieel op brandrisico is een aanvullende Scope 10 ontwikkeld. Deze is gebaseerd op de NTA 8220 en is in samenwerking met de elektrotechnische brancheorganisaties, SCIOS en de verzekeringsbranche ontwikkeld.
De reden dat de NEN 3140 niet voldoet, is dat deze is gericht op het beheer van de elektrische installatie die volgens NEN 1010 is aangelegd. De aandacht voor inspecties binnen de NEN 3140 is gericht op het veilig gebruik; het voorkomen van letsel bij gebruikers.
De inspectie volgens Scios Scope 10 is een verdere uitwerking van het VIER protocol. De grote stap voorwaarts is dat de inspectie nu gecertificeerd is. Dat houdt in dat de inspectieomvang vastligt en dat de certificatie-instelling jaarlijks een controle op het kwaliteitssysteem van de inspectiebedrijven uitvoert. Tevens worden de medewerkers eens in de 18 maanden in de praktijk getoetst op zowel kennis als vaardigheden.
Uiteraard helpen wij je graag om goed voorbereid aan de opleiding te beginnen. Daarom ontvang voor aanvang gegevens om in te kunnen loggen op het e-learning platform. Hierop dien je de SCIOS Scope 10 voorbereidingsmodule te doorlopen.
Doelen
Aan het einde van deze opleiding ben je in staat om deel te nemen aan het examen SCIOS Scope 10. Je bewijst hiermee volledig op de hoogte te zijn van de allernieuwste inspectiemethodiek, gebaseerd op de NTA 8220 en de VIER-methodiek van iKeur. Na het succesvol behalen van het examen ben je bevoegd om voor verzekeringsmaatschappijen inspecties uit te voeren.
Doelgroep
Deze opleiding is geschikt voor inspecteurs die de brandrisico inspecties conform de SCIOS Scope 10 willen uitvoeren.
Lesmateriaal
Tijdens de keuringen in de practica wordt er gebruik gemaakt van een installatietester en een thermografische camera. Ben je al in het bezit van een installatietester en/of thermografische camera, dan kan je deze natuurlijk meenemen naar de cursus. Ben je nog niet in het bezit van de eerdergenoemde apparaten? Dan kan je tijdens de cursus gebruik maken van onze praktijkmodellen. Natuurlijk kan je de apparaten ook bestellen via onze webshop.
Programma
Tijdens de opleiding komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
- wet- en regelgeving;
- warenwetbesluit – ARBO wet;
- NEN 1010, NEN-EN 60204, NEN 3140, NTA 8025 (wordt NEN 8025) – NEN 8012;
- beoordeling brandrisico;
- bepalen van de omvang van de beoordeling;
- steekproeven;
- risico op brand door elektrisch materieel;
- meting en beproeving;
- thermografie;
- rapportage;
- urgentieniveau.
Vooropleiding
Certificatie-instituut SCIOS heeft bepaald dat examenkandidaten voor SCIOS Scope 10 dienen te beschikken over een SCIOS Scope 8 diploma of een SCIOS Scope 8 erkenning.
Examen
Wil je examen doen? Schrijf je dan in voor het examen van ITV via deze link. De kosten van Scios Scope 10 examen bedragen 240 Euro.
Alle genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen en tikfouten.
Het behalen van de SCIOS Scope 10 certificering
Wanneer je de inspecties conform SCIOS Scope 10 wilt uitvoeren moet jij en het bedrijf waar je werkzaam bent hiervoor gecertificeerd zijn. Dat betekent voor jou dat je moet slagen voor het examen.
Wanneer je geslaagd bent is volgende stap om het inspectiebedrijf te laten certificeren. Op zich is dit relatief eenvoudig te realiseren. Een goede procesbeschrijving conform ISO 9001:2015 helpt je al een heel eind op weg. Tijdens de opleiding leer je o.a. welke eisen SCIOS stelt aan de bedrijfscertificering. Het toetsen van het kwaliteitssysteem dient te worden uitgevoerd door een onafhankelijke instelling, zoals Dekra, Bureau Veritas of Kiwi. Vervolgens dien je, door de certificatie instelling, een onafhankelijke audit te laten uitvoeren op de inspecteur. Wanneer alles akkoord is, mag je SCIOS Scope 10 inspecties uitvoeren voor verzekeraars.
Overige informatie
De opleiding is inclusief studiematerialen, koffie/thee en lunch. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW en eventuele examens.
Onze andere opleidingen over elektrische veiligheid