Blijf je doen wat je deed, dan krijg je wat je kreeg

By 06/03/2019Nieuws

Weet jij wat de toekomst jou gaat brengen? Je hebt misschien verwachtingen, je ziet ontwikkelingen waarop je inspeelt. Of je streeft ambities na. Maar echt weten wat de toekomst ons brengt? Dat blijft een onbeantwoord vraagstuk. Dat geldt voor jou, mij en net zo goed voor onze sector. Alle trendonderzoeken tonen mooie vooruitzichten in de verschillende transities die gaande zijn. Een gouden toekomst. Verblind, zou je haast de andere – meer zorgelijke – ontwikkelingen niet meer zien.

Juiste medewerkers zijn key
De wereld elektrificeert steeds meer en dat geeft enorme kansen aan de installatiesector. Krachtig aangezet door alle mogelijkheden die ICT/IT biedt. Beide vakgebieden integreren in rap tempo. Ga eens na waar de beschikbaarheid van energie (elektrotechniek) en communicatie (ICT/IT) ons dagelijks handelen bepalen. Welke plek technologie – vaak onbewust – inneemt in mens, maatschappij en economie. Om de kansen hierin te verzilveren, is het hebben van de juiste kennis meer dan een vereiste. Kennis in techniek, in processen én van markt- en klantbenadering. Dat vraagt om deskundige medewerkers in diverse kennisgebieden en disciplines.

Leren uit verleden
Nog niet zo lang geleden heeft de arbeidsmarkt, zeker in de technische branches, harde klappen gehad. Veel mensen hebben de techniek (gedwongen) verlaten. In korte tijd is het omgeslagen naar een krapte op de arbeidsmarkt. Jongeren interesseren en enthousiasmeren voor een toekomst in de techniek vraagt blijvende aandacht en investeringen. Vacatures worden moeilijk ingevuld. Naast de strijd in het verkrijgen van opdrachten, beconcurreren bedrijven elkaar ook op de arbeidsmarkt. Saillant detail: wat nu plaatsvindt, waren ooit voorspellingen gedaan door het branche-opleidingsfonds OTIB. In die tijd nam de branche er zeker kennis van. Om vervolgens veelvuldig anders te doen. Van deze reactie plukt diezelfde branche nu de wrange vruchten.

Wees voorbereid
De toekomst is niet te voorspellen. Er zijn hoogstens wat aannames te doen op grond van tekenen aan de wand en een dieperliggende kanteling in onze sector. Naast de reeds genoemde verdergaande integratie van elektrotechniek en ICT en het elektrificeren, ben ik van mening dat het branchemodel kantelt. Van projecten en producten naar klanten en diensten. De tekenen aan de wand? Wanneer je de branchecijfers nauwkeuriger bekijkt en ontdoet van alle herstel en inflatie, blijven de rendementen laag, stijgen grondstofkosten en wordt mankracht duurder. Kijk vervolgens ook eens naar de maatschappelijke vraagstukken waarin technologie een rol speelt. Dan blijft de innovatie- en adoptiesnelheid van onze sector over de volle breedte beduidend achter. Het huidige verdienmodel is eindigend. Wordt dit voor sommigen onder ons een harde waarheid op een verkeerd moment?

Actie is reactie
Je weet niet precies wat de toekomst je brengt. Dat het niet blijft zoals het is, bewijst de (recente) geschiedenis. Wees daarom strategisch, tactisch en operationeel voorbereid. Blijf in beweging. Innoveer. Zorg ervoor dat je eigen kennis en kunde, maar ook die van je medewerkers, op alle fronten up-to-date is. Schakel externe expertise in daar waar het nodig is. Durf de stap te maken naar slimme conceptontwikkeling en de daarbij passende verdienmodellen. Ga écht in gesprek met je klant. Zoek uit wat hen drijft en hoe jij hen met jouw dienstverlening het beste kunt helpen. En onthoud: Wie goed doet, goed ontmoet!

Maarten van der Boon
Maarten helpt technische bedrijven in organisatiestrategie, innovatie en communicatie.