Blijven leren is een kwestie van doen

By 08/12/2019Nieuws

Het magische moment tussen 31 december en 1 januari komt steeds dichterbij. Op de kanteling van het jaar schijnt namelijk alles anders te worden. Het lijkt of de wereld opnieuw begint te draaien. Dan stoppen we in één keer wél met roken. Dan gaan we wél elke week sporten. Dan starten we écht met het boek ‘dat je altijd al’ hebt willen schrijven of de studie die je altijd al had willen volgen. De jaarwisseling is het geijkte moment om allerlei voornemens uit te spreken. Voornemens die meermaals het einde van de eerste maand niet halen.

Terugkijken en vooruit zien

Waar wij mensen ook goed in zijn is het maken van lijstjes in de periode voorafgaand aan de jaarwisseling. Ook dit jaar zie ik de eerste al verschijnen. Bedoeld als reflectie – wat is er afgelopen jaar allemaal gepasseerd – en als tipje van de sluiter naar de toekomst. Wat staat ons te wachten? Op gebied van de technologie, het bedrijf, de economie of privé en weet ik niet hoeveel meer andere onderwerpen. In dit rijtje komt opleiden ook voor, bijvoorbeeld in termen van beste kennisinstelling of meest relevante cursus op gebied van ‘x’.

Uitstellen of….

de mooie voornemens nu eens met lijstjes. Prikkelend was de uitspraak die ik hierover eens las (aangepast naar nu): “Mijn doel voor 2020 is de goede lijst aan voornemens, die ik voor 2019 had en die ik eigenlijk in 2018 had willen waarmaken, omdat ik mijzelf dit in 2017 had beloofd in 2016 en het al had verplaats naar 2015 omdat ik in 2014 er niet aan toe kwam…. Snapt u het nog?” Best confronterend zelfs, het schets het uitstelgedrag wat ons mensen niet vreemd is. Dit uitstelgedrag gaat ook de deur van kennisontwikkeling niet voorbij. En van uitstel komt afstel, zegt een bekend spreekwoord.

Dromen, durven, doen

Ben Tiggelaar heeft het mooi beschreven in zijn gelijknamige boek. Op een x-moment komt het tot een keuze. Doe ik het, of niet? Ga je ervoor, of niet? Welke situatie het ook betreft, je maakt altijd een keuze. Zelfs als je niet kiest. Om deze reden heb ik eigenlijk niets met voornemens. Het is mij te twijfelachtig. Ik maak liever een keuze om er vervolgens ook echt voor te gaan. Want ook daar geloof ik in: dat wat je écht wilt, behaal je. Is het niet alleen, dan zeker met de (oprechte) hulp van anderen.

Toekomst is nu

In een presentatie heb ik eens gezegd: “De beste manier om de toekomst te voorspellen, is haar zelf te creëren.” Hier geloof ik nog steeds in. Dit betekent niet dat dan direct alles gaat zoals jij wilt. In ons vak betekent dit dat je moet blijven bijleren. Zowel in de hard-skills (techniek en technologie) als in de soft-skills. Daarin accepteren dat je mogelijk struikelt over onvoorziene obstakels die je pad doorkruisen. Om weer op te staan, ook hiervan te leren en vervolgens weer door te gaan.
Ik start 2020 met een training Design Thinking met LEGO® SERIOUS PLAY® en ga een opleiding didactische bekwaamheid volgen. Wat doe jij? Ik wens je vast fijne kerstdagen en een gezond en leerzaam 2020.

Maarten van der Boon, Novitek