Een vrouw voor jou?

By 03/04/2019Nieuws

Vrouwen zijn hard nodig in de techniek. Niet alleen om het tekort aan professionals op te vangen, maar ook vanwege hun aanpak bij projecten – deze verschilt wezenlijk van de mannelijke aanpak. Lees hieronder waarom vrouwen binnen jouw bedrijf de toekomst zijn.

Traditioneel kiezen meer mannen dan vrouwen voor een technische opleiding. Opvallend is wel dat het aantal vrouwen dat voor een technische opleiding kiest in de afgelopen jaren juist is gestegen. Landelijk wordt er veel aandacht besteed aan het imago van het technische onderwijs, om dit aantrekkelijker te maken voor vrouwen. Met als gevolg dat op MBO-, HBO- en WO-niveau door vrouwen steeds vaker voor een opleiding in de techniek wordt gekozen.

Vrouwen in de techniek

Nu er steeds meer met technische kennis uitgeruste vrouwen op de arbeidsmarkt verschijnen is het zaak om eens op een rijtje te zetten waarom juist deze vrouwen een kans moeten krijgen.

Het gaat niet om vrouwen versus mannen. Het gaat om vrouwelijke eigenschappen en mannelijke eigenschappen en in hoeverre die met elkaar in balans zijn binnen een bedrijf. Dit klinkt erg vrouwelijk, maar blijf bij me, ik ga je uitleggen waarom.

  • In de technische sector vind je veel mannelijke mannen waardoor juist dáár vrouwelijke invloeden een positief effect hebben. Vrouwen kijken namelijk met een andere blik naar het werk dan mannen.
  • Daarnaast communiceren vrouwen op een andere manier dan mannen. Niet dat die laatste groep met handen en voeten communiceert, maar mannen zijn vaak wel meer van de technische termen en ze kunnen zich wat minder inleven in bijvoorbeeld een klant, uitzonderingen daargelaten.
  • Vrouwen voelen een situatie intuïtief vaak beter aan en weten daardoor bijvoorbeeld duidelijker de wens van een klant naar boven te krijgen. Het zijn juist de verschillende visies van mannen en vrouwen die een bedrijf verder helpen en processen helpen verbeteren.
  • Vrouwen denken vaak wat creatiever. Daar waar mannen meer op de feiten afgaan, weten vrouwen nog beter het denkgebied buiten de box te benutten.

De voorgaande voorbeelden laten zien dat met vrouwelijke collega’s er meer balans in je bedrijf kan worden gecreëerd. De vaak overheersende mannelijke eigenschappen worden zo meer in evenwicht gebracht door de vrouwelijke eigenschappen.

Durf!

Zorg voor een uitgebalanceerd bedrijf en laat je stereotypes varen. Wanneer mannen en vrouwen elkaar versterken, ontwikkel je een bedrijf dat nog beter gaat presteren op alle vlakken. Durf vrouwen uit te nodigen bij sollicitatierondes en laat je verbazen door de power en kunde van vrouwen in de techniek. In mijn volgende blog zal ik je meer vertellen over hoe je vrouwen kunt aantrekken, op werkgebied dan hè!

Ervaringen

Hoe is de man-vrouwverhouding in jouw bedrijf? Wat zijn jullie ervaringen?

Nieke Borst
[email protected]