Geef meer waarde aan je CO-certificering!

By 15/05/2022Nieuws

Op 17 mei 2022 kondigde het kabinet aan dat vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp verplicht wordt. Dit besluit maakt onderstaand blog bijzonder actueel en relevant voor cv-installateurs.

Veel zzp’ers en kleine installateurs bereiden zich momenteel voor op de CO-certificering in het kader van de nieuwe gasketelwet. In voorbereiding op deze wet, is er nu ook druk om gas te besparen door de hoge gasprijs en de noodzaak minder afhankelijk te zijn van Russisch gas. De vraagt doemt op: ga ik investeringen in de CO-certificering terugverdienen?

Inmiddels wordt steeds duidelijker dat een volledige ‘van het gas af’ samenleving voorlopig niet aan de orde is. Cv-installaties blijven in veel bestaande woningen operationeel. Voorlopig is er voldoende werk met service en onderhoud. Het aantal nieuw te installeren of te vervangen cv-installaties zal naar verwachting wel afnemen. Per saldo is er vanuit de traditionele cv-business voldoende reden om aan te nemen dat de investering in CO-certificering zich de komende jaren terugverdient. Zeker als je als cv-installateur in woningen van voor het jaar 2000 actief bent.

Ook vanuit de kant van de warmtepomp komt er hulp om de investering in de CO-certificering terug te verdienen. Met de hybride warmtepomp ligt er nu de kans klanten te helpen met verduurzamen en direct gas te besparen. Bij hybride warmtepompen speelt het cv-toestel nog steeds een rol, zodat je als CO-gecertificeerd bedrijf een streepje voor hebt op warmtepompinstallateurs die niet CO-gecertificeerd zijn; dit voordeel is nog groter als de plaatsing van de hybride warmtepomp gepaard gaat met vervanging van de cv-ketel; of als de bestaande cv-ketel verplaatst moet worden om voldoende ruimte te creëren voor de hybride warmtepomp. Want in beide situaties is CO-certificering van toepassing.

Dus nu is het moment om als CO-gecertificeerde cv-installateur de stap naar (hybride) warmtepompen te zetten. Je helpt je klanten direct om gas te besparen, tegelijkertijd bouw jij ervaring op met de verkoop en installatie van warmtepompen en verdien je de investeringen in de CO-certificering nog makkelijker terug.

Zo geef je meer waarde aan je CO-certificering.

Jos Fleischeuer
Solar Opleidingen