Hoe waarborgen we de veiligheid in onze industrie?

By 21/05/2019Nieuws
symbool licht ontvlambaar

Regelmatig worden we geconfronteerd met discussies over het feit dat er te weinig aanwas is van mensen die een technische opleiding volgen die aansluit bij de industrie. Denk aan instrumentatietechnici en onderhoudspersoneel. Op de een of andere manier zijn we niet in staat om werken in de industrie “sexy” te maken.

Waar gaat dit toe leiden? Zeker met de wetenschap dat er nu een belangrijke generatie voor hun pensioengerechtigde leeftijd staat. Hiermee verdwijnt veel ervaring en een hele grote hoeveelheid kennis.

Als men gebrek aan gekwalificeerd personeel heeft, hoe kan men dan de veiligheid waarborgen bij de bedrijven? Niet alleen onderhoud speelt hierin een belangrijke rol maar ook de kennis op het gebied van veiligheid. Veiligheid is alleen te waarborgen als men inspecties uitvoert. Voor het uitvoeren van die inspecties heeft men uiteraard ook ter zake kundig personeel nodig.

Veiligheid is een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur en gaat verder dan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals onder andere speciale kleding, helm en veiligheidsbril. Stel je voor dat bijvoorbeeld de explosieveiligheid niet meer of verkeerd gecontroleerd wordt. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje en tegen een explosie helpen persoonlijke beschermingsmiddelen niet. Denk bijvoorbeeld eens aan wat er recent in China gebeurd is. Het dodental na een explosie op een industrieel park in de Chinese stad Yancheng was ongeveer 50. Ook zijn er ruim zeshonderd mensen gewond geraakt, waarvan ca. 30 ernstig. Maar ook dichter bij huis gebeuren regelmatig ongelukken waarbij explosies ontstaan en er slachtoffers vallen. Misschien kunt u zich nog de brand herinneren bij Chemie Pack te Moerdijk of de explosie bij Shell Moerdijk.

Wat kunnen we hieraan doen? Belangrijk is om de bestaande kennis in ieder geval door te geven aan de nieuwe collega’s in de industrie en ervoor te zorgen dat in ieder geval degenen die nog in de fabriek lopen, weten waar ze op moeten letten en welke maatregelen men kan/moet nemen.

Menselijke fouten zijn niet uit te sluiten maar met de juiste kennis en niet in de laatste plaats de juiste veiligheidscultuur binnen het bedrijf, kan een hoop leed voorkomen worden. Met name die veiligheidscultuur is belangrijk. Als men zich aan de regels houdt, is de kans op een onveilige situatie al aanzienlijk kleiner en als men ook nog eens onveilige situaties meldt en er wordt iets mee gedaan, dan heb je de risico’s behoorlijk gereduceerd. Het herkennen van onveilige situaties verlangt echter weer het juiste kennisniveau en daarmee is de cirkel rond.

John van Leeuwen
Business Development Manager Projects
Weidmüller