Technische opleiding als voorgerecht of nagerecht

By 23/10/2019Nieuws
technische opleiding

Op zijn tijd is nieuwe kennis nodig om veiliger of productiever te kunnen werken. Het volgen van een technische opleiding is dan een voor de hand liggende manier om deze nieuwe kennis tot je te nemen. Maar in de praktijk blijkt dat er na afronding van de technische opleiding nog steeds onvoldoende verankering in de praktijk plaatsvindt. Opgedane kennis uit de opleiding gaat dan verloren. Dit gaat ten koste van het opleidingsresultaat en dat is zonde van de investering. Er zijn manieren om het resultaat van gevolgde opleidingen te vergroten. En te zorgen dat ze werkelijk tot meer effectiviteit leiden in de praktijk. Maar hoe dan?

Technische opleiding als voorgerecht

Als je je wilt ontwikkelen, is het goed je te realiseren dat je slechts 10% leert door het volgen van opleidingen. De andere 90% leer je door discussie en feedback met collega’s of leidinggevenden (20%). Maar vooral ervaring opdoen tijdens het werk (70%) is erg zinvol. Dit betekent dus dat je binnen je bedrijf moet zorgen dat er na het volgen van een opleiding systemen, organisatievormen en een cultuur aanwezig zijn waarin je verder kunt leren. Denk hierbij aan expertgroepen rond specifieke onderwerpen, (IT) systemen die het mogelijk maken kennis makkelijk op te halen en te delen. Of de mogelijkheid om klantbezoeken af te leggen en presentaties of trainingen te geven. Maar ook de tijd die je krijgt om te experimenteren met wat je in een opleiding geleerd hebt, of dat je fouten mag maken, zijn zaken die het leerproces tijdens het werk stimuleren. Als je er op deze manier naar kijkt, zijn opleidingen een voorgerecht, de 10%. De overige 90% vormt het hoofdgerecht.

Technische opleiding als nagerecht

Wetende dat je 90% van alles wat je leert, leert door discussies met collega’s of leidinggevenden en door ervaring op te doen tijdens het werk, betekent dat je het leerproces kunt opstarten tijdens je werk. Zo kun je eerst eens nadenken over wat je überhaupt wilt leren. Gesprekken met collega’s, leidinggevenden en klanten geven al een aardig goed inzicht in welke zaken je verder moet ontwikkelen. Ga vervolgens eens op internet kijken naar het onderwerp waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Er is daar een goudmijn aan informatie beschikbaar waarmee je al de eerste kennis kunt opdoen. Denk hierbij aan het lezen van blogs en whitepapers, het bekijken van webinars en YouTube filmpjes en het lezen van rapporten. Maar ook gesprekken met experts kunnen je al veel kennis over een onderwerp opleveren. Plan vervolgens nauwkeurig in waar je prioriteiten liggen. Wat wil je als eerste oppakken? Ervaring leert dat wanneer je te veel hooi op je vork neemt, er niets van terecht komt. In dit geval geldt: ‘less is more’. Tenslotte, als je aan de slag gaat met de dingen waarin je jezelf wilt ontwikkelen, vraag feedback van collega’s. Wat gaat goed en wat kan verbeterd worden? Als je deze stappen consequent naleeft krijg je controle over je eigen ontwikkeling en wat je wilt leren. En als er zaken tussen zitten die niet ‘gratis’ aanwezig zijn en waarvoor echt nieuwe kennis nodig is, heb je alle recht om hiervoor de hulp van een opleiding in te roepen. In dit geval is de opleiding het nagerecht dat de puntjes op de i van je ontwikkeling zet.

Succes met het vinden van de juiste (technische) opleiding om jezelf te ontwikkelen.

Jos Fleischeuer
Manager Solar Opleidingen