Subsidieregelingen

Subsidies voor opleidingen worden verstrekt door opleidings-en ontwikkelingsfondsen die gekoppeld zijn aan sectoren. De volgende relevante opleidings-en ontwikkelingsfondsen zijn er voor onze opleidingen:

Wij Techniek
Ben je werkzaam in de installatiesector, dan is jouw bedrijf mogelijk aangesloten bij Wij Techniek. Je komt dan in aanmerking voor subsidie. Wij Techniek kent de o.a. volgende subsidieregelingen:

  • Regeling Toekomstbestendige Installatiebranche (RTI). Scholing omtrent de installatie van toekomstbestendige concepten, zoals zonnepanelen, warmtepompen, energieopslag, laadsystemen en biogas/vergassing.
  • De Ontwikkelings Stimulerings Regeling (OSR). Alle cursussen of trainingen kunnen worden gevolgd die bijdragen aan het vakmanschap van jouw medewerkers. Dit kan een beroepsinhoudelijke cursus zijn, bijvoorbeeld leren hoe je nieuwe warmtepompen installeert. Of een training gericht op persoonlijke competenties, bijvoorbeeld het leren coachen van jonge collega’s. Verplichte trainingen als VCA, BHV en EHBO vallen niet onder de regeling.

Bekijk alle regelingen en voorwaarden op de site van Wij Techniek.

OOM
Bedrijven en medewerkers die werkzaam zijn in de metaalsector kunnen terecht bij het opleidingsfonds OOM voor subsidies voor opleidingen. De regeling Persoonlijke trainingstoelage is speciaal voor medewerkers die via opleiding hun vakbekwaamheid vergroten.

A+O Metalektro
Dit is het opleidingsfonds van en voor de metalektrobedrijven. Voor medewerkers is er de Ontwikkelvoucher Medewerker (OVMW). Deze regeling geldt voor opleidingen die uiterlijk 30 juni 2025 zijn afgerond.

Niet aangesloten bij een Opleidings-en ontwikkelingsfonds?
Indien jouw bedrijf niet bij een Opleidings-en ontwikkelingsfonds  is aangesloten, is het raadzaam om het Ondernemersplein te bezoeken. Hierop staan namelijk nog andere subsidiemogelijkheden die voor jou van toepassing kunnen zijn. Ook adviseren we jou contact op te nemen met de gemeente; hier kunnen ook subsidieregelingen beschikbaar zijn die interessant zijn.

Ben je ondernemer?
Voor ondernemers zijn studiekosten als ze zakelijk zijn, aftrekbaar. Dat is dus het geval als je de kosten maakt in het belang van je onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als ze gemaakt worden om bestaande vakkennis op peil te houden. Als je de kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten.
De grens tussen ‘op peil te houden van bestaande kennis’ en ‘verwerven van nieuwe kennis’ is lastig aan te geven. Twijfel je? Laat je dan goed adviseren. www.belastingdienst.nl

Het nut van subsidies

In deze tijd van snelle technologische ontwikkelingen, geven subsidies werkgevers en werknemers een duwtje in de rug om zich te blijven ontwikkelen. Meegaan met nieuwe technologische ontwikkelingen zorgt ervoor dat jouw medewerkers expert blijven binnen hun vakgebied. Ze zullen veiliger en productiever werken, en meer kwaliteit afleveren. Op deze manier kan jouw bedrijf nieuwe marktposities opbouwen.