Tips om een juiste opleiding te kiezen

By 24/06/2020Nieuws

Er zijn veel aanbieders op het gebied van opleidingen. Hoe weet je wat een goede opleiding is, wat bij je past en waar je ontwikkelpunten liggen? Regelmatig heb ik gesprekken met managers en medewerkers van installatiebedrijven en industriële ondernemingen over hoe zij een opleiding kiezen. Vaak beginnen ze gewoon op Google, waar het aanbod schier oneindig lijkt. Sommigen vinden snel wat ze zoeken, maar meer verzanden juist in het ruime aanbod en haken af omdat het kiezen ingewikkeld blijkt en te veel tijd kost.

Dat is jammer en onnodig! Hierbij een paar tips voor het zoeken en vinden van een goede opleiding.

1. Focus op jouw ontwikkeling in plaats van op de opleiding

Hoe past een opleiding in jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling? Hierbij moet jouw ontwikkeling centraal staan en niet de specifieke opleiding.

2. Persoonlijke aandacht

Je wilt persoonlijke aandacht. Je mag verwachten dat de opleider meedenkt over de juiste opleiding, rekening houdt met jouw wensen en jouw persoonlijke leeruitdagingen?

3. Duidelijke leerdoelen

Check goed of de opleider duidelijke leerresultaten communiceert. Wat kun je na afronding van de cursus beter of sneller?

4. Bereidheid maatwerk te leveren

Is maatwerk mogelijk? Afwijken van het standaard lesprogramma kan zorgen dat een opleiding beter aansluit op jouw persoonlijke leerbehoeften. En dit verhoogt het rendement van de opleiding.

5. De juiste medecursisten

Zijn er gelijkgestemde medecursisten in de groep aanwezig? Je zult zien dat vraagstukken in de praktijk op meerdere manieren kunnen worden opgelost en zo kun je van elkaar leren.

6. Match tussen theorie en praktijk

Heeft de opleider voldoende kennis van jouw praktijk situatie? Check of de lesstof goed aansluit op jouw werk situatie. En is er nog een contact moment na de training waarbij de trainer nagaat of je de kennis en vaardigheden goed kunt toepassen?

Vraag collega’s en kennissen naar hun ervaringen op de bovenstaande punten. Zo vereenvoudig je het keuzeproces en vergroot je de kans dat je een passende opleiding vindt.