Omschrijving

De markt voor e-mobility groeit. Er gaat bijna geen dag voorbij of er wordt wel weer een nieuw elektrisch voertuig aangekondigd. De elektrische auto, of batterij op wielen, is een belangrijk onderdeel aan het worden van ons dagelijks werk. Om een auto effectief te kunnen gebruiken is het belangrijk dat hij goed geladen wordt. Echter is het adviseren en instaleren van een laadpaal niet zo makkelijk als het lijkt. Laad de auto op 1 of meerdere fasen? Zijn er meer laadpalen in de planning en is de installatie eenvoudig uit te breiden?

In deze training laadpalen nemen we je mee in het traject van behoeften analyse tot ontwerp en installatie van laadpalen. De training laadpalen is praktijkgericht waarbij je ook kennis maakt met verschillende typen laadpalen van ABB, Schneider en Alfen. Let op: in deze training ga je niet aan de slag met praktische handelingen aan een laadpaal.

Doelen

Na afloop van de training laadpalen adviseren, ontwerpen en installeren ben je op de hoogte van de verschillende type laadpalen en hun toepassingen. Hierdoor ben je in staat je klanten beter te adviseren op het gebied van e-mobility en keuze voor laad infrastructuren. Ook ben je in staat de laadpaal te integreren in de bestaande installatie en desgewenst in de toekomst uit te breiden. Tenslotte ben je op de op de hoogte van de belangrijkste aspecten die komen kijken bij het installeren van laadpalen.

Doelgroep

De training is geschikt voor medewerkers in installatiebedrijven die zich willen verdiepen in de business van laadpalen.  Denk aan  engineers, tekenaars, werkvoorbereiders en (assistent) projectleiders en (leidinggevende) monteurs. Kennis van elektrotechniek is een pre. En in het bijzonder is voor installateurs van zonnepanelen, uitbreiding van hun activiteiten naar laadpalen bijzonder interessant. De training is gemaakt voor vakkrachten die nog geen/weinig ervaring met laadpalen hebben.

Programma

Tijdens de training laadpalen adviseren, ontwerpen en installeren komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De markt van laadpalen en e-mobility
  • Werking en uitleg van diverse soorten laders en laadoplossingen
  • Klantsegmenten: bedrijven, woningen, verenigingen
  • 1 fase, 3 fase of DC laden?
  • Engineering van laadoplossingen, wat komt er kijken bij een laad installatie?
  • Enkele laadpaal of laadplein, waar moet je op letten?
  • Wet en regelgeving
  • Aansluiting op de groepenkast; is de groepenkast geschikt?
  • Kabels en componenten
  • Veilig werken (NEN1010 en 3140)
  • Gereedschappen

Voorkennis

Kennis van elektrotechniek is zeker aan te bevelen. MBO-2 niveau.

Certificaat

Na afloop van de training laadpalen ontvangen deelnemers een certificaat van deelname.

Na afronding van deze training adviseren we je een merkspecifieke installatietraining te volgen:

Geplande edities