Omschrijving

In veel huishoudens en bedrijven, groeit de interesse in zonne-energie. De laatste jaren is er dan ook veel vraag naar gecertificeerde adviseurs in zonnestroomsystemen, ook omdat de verzekeraars steeds meer waarde hechten aan goed opgeleide zoninstallateurs. Wil jij een nieuwe route inslaan in je carrière? Kies dan voor deze opleiding.

In deze 3-daagse opleiding word je getraind in het adviseren en ontwerpen van zonnestroomsystemen. Tijdens de opleiding leer je alles over dimensionering, engineering, kostencalculatie, aanbestedingstrajecten en werkvoorbereiding. Daarbij krijg je ook training in het begeleiden van de uitvoering en het onderhoud van de systemen.

Deze opleiding past bij de InstallQ erkenningsregeling Zonnestroomsystemen voor zon-installatiebedrijven, die sinsds 1 januari 2021 van kracht is.

Doelen

Na het volgen van deze opleiding weet je hoe een zonnestroomsysteem ontworpen moet worden. Hierbij weet je hoe je de dimensionering en engineering moet afstemmen op de bouwkundige condities van het dak en houd je rekening met de situatie waarin het geïnstalleerd moet worden. Naast het ontwerpen van zonnestroomsystemen, weet je als geen ander hoe je de systemen moet verkopen aan de klant en hoe je de klant het beste kan adviseren.

Doelgroep

De opleiding is geschikt voor installateurs, kaderfunctionarissen van installateurs, leveranciers en projectontwikkelaars. Maar ook stafmedewerkers van gemeenten, corporaties en instellingen kunnen veel leren van deze opleiding.

Programma

Tijdens de opleiding komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  • Werking van zonnestroomsystemen.
  • Typen zonnestroomsystemen; toepassing en rendement.
  • Bouwkundige aspecten van zonnestroomsystemen.
  • Advisering en verkoop.
  • Kengetallen, kostenopstelling systemen en calculeren.
  • Werkvoorbereiding, uitvoering en onderhoud

De opleiding duurt 3 dagen. Indien je ook het examen wenst te maken vindt op de vierde dag in de planning het examen plaats.  Alle dagen worden gegeven in Gorinchem.

Vooropleiding

Opleiding of werkervaring op minimaal MBO 4 niveau.

Getuigschrift en persoonscertificaat

De cursus wordt afgerond met een getuigschrift. Deze training kan ook worden afgesloten met een examen.

Indien u wilt deelnemen aan het InstallQ-examen Ontwerp Zonnestroomsystemen bij onze partner in Gorinchem, kunt u zich hier aanmelden. Zij zijn voor dit examen geaccrediteerd. De kosten van het examen bedragen € 225,- (excl. BTW) en zijn niet inbegrepen in het cursusbedrag. De examenkosten betaal je rechtsreeks aan het examenbureau.

Overige informatie
De opleiding is inclusief koffie/thee en lunch. Exclusief BTW en het ISSO handboek Zonne-energie. Het ISSO Handboek (€ 200,-) kan je hier zelf bestellen.

Onze andere opleidingen over zonnestroomsystemen:

 

Geplande edities