Home / Blog / Nieuws / Nieuwe training helpt installateur meer business met verlichting te doen.

Zoeken

Nieuwe training helpt installateur meer business met verlichting te doen.

Met de nieuwe training ‘Nut en Noodzaak van een GOED Lichtontwerp!’ wil Solar Opleidingen installateurs helpen hun business op het gebied van verlichting te professionaliseren. Er valt veel meer met verlichting te doen dan de meeste mensen weten. Installateurs laten hier kansen liggen, en dat is natuurlijk zonde.

Voor de nieuwe training is Solar Opleidingen de samenwerking aangegaan met Licht + Mens, onderdeel van het kernteam Onderwijs en Certificering van de NSVV, het kenniscentrum voor licht en verlichting. Licht + Mens wordt vertegenwoordigd door Herry den Besten. Herry is actief in het kernteam en daarnaast ook nog docent Verlichtingskunde en eigenaar van een elektrotechnisch installatiebedrijf. Hij weet dus als geen ander welke kennis over licht belangrijk is voor installateurs. En juist deze combinatie van activiteiten en kennis maakt voor Solar Opleidingen deze samenwerking zo interessant.

In het kader van deze nieuwe opleiding heeft Solar Opleidingen aan Herry een aantal vragen gesteld. Lees hieronder zijn de antwoorden.

Herry den Besten. Wie ben jij? Vertel eens iets over jouw achtergrond?

Ik ben Herry den Besten, 50 jaar oud, getrouwd, twee zoons van 17 en 23 jaar, beide werkzaam in de techniek en woonachtig in Hoevelaken. Ik ben al 30 jaar ondernemer en o.a. eigenaar van een elektrotechnisch installatiebedrijf. Ik houd
van zwemmen, lezen en gewoon lekker ontspannend fietsen in de natuur.

Wat heb jij met verlichting?

Als boerenzoon onderzoek ik, in eigen stallen, hoe met het juiste licht antibiotica kan worden gereduceerd. Daarnaast ben ik hybride docent (dagdeel in de week) voor de opleiding MIT-E op het Deltion College in Zwolle. Hier geef ik o.a. les in het vak Verlichtingskunde. Ook geef ik les over licht bij bedrijven. Verder is licht zo’n prachtig, inspirerend en uitdagend vak dat ik hiervan NOOIT genoeg krijg.

Wat vind jij van het huidige aanbod van opleidingen op het gebied van Verlichting?

Voor veel mensen is licht (helaas) nog steeds een relatief onbekend begrip. ‘Een armatuur ophangen, ach doe er maar twee is misschien ook wel handig’ en daarnaast komt je nog steeds in bestekken tegen dat licht een stelpost is. Maar licht is echt een vak, je kunt met licht mensen echt ondersteunen, prestaties verhogen en het werk vergemakkelijken. Er ligt voor ons dus nog een schone taak om dit verder te verspreiden. Er zijn diverse lichtopleiders al jaren actief in licht en wij denken een wezenlijke aanvulling te kunnen zijn voor met name de installateur. De vraag om meer met licht te doen komt ook voort vanuit het lesgeven op Deltion en van een collega hybride docent op het Summa College in Eindhoven.

Jij werkt voor het NSVV Kernteam Onderwijs en Certificering. Wat houdt dat in? 

Ik ben 2e voorzitter van het kernteam Onderwijs en Certificering van de NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde) en hierin verantwoordelijk voor:

  • De kennisverspreiding van Verlichtingskunde
  • Ontwikkeling van lesmateriaal
  • Opzetten van kennisniveaus
  • Opzetten van borgingssysteem van de kennisniveaus

Wat is de doelstelling van het kernteam?

Onze algemene doelstelling is dat over 5 jaar bij alle licht-gerelateerde vraagstukken de NSVV direct, dan wel indirect (via de leden) betrokken is. Concreet zijn wij bezig met kennisverspreiding in de ruimste zin van het woord. Daarnaast zijn wij bezig met het opzetten van diverse lichtkennisniveaus en een digitaal borgingssysteem hiervoor.

Hoe past deze nieuwe training van Solar ‘Nut en Noodzaak van een GOED Lichtontwerp!’  in de doelen van de NSVV?

Vaak wordt bij een lichtontwerp gedacht dat wij even een lichtberekeningsprogramma opstarten, wat afmetingen invoeren, een armatuur kiezen en klaar is het. Of door ‘onwetendheid’ even snel een prijs maken m.b.v. vuistregels en gegevens van eerdere projecten. In deze bijeenkomsten van Solar wordt dieper ingegaan op wat allemaal ECHT belangrijk is om tot een goede lichtoplossing te komen. We starten bij de basis en halen informatie, wensen en ideeën bij de gebruiker op. Op die manier kun je lichtoplossingen maken waarmee je als mens optimaal kunt leven en werken. Het is belangrijk om de gebruiker in de “reis” van het lichtontwerp mee te nemen en te blijven informeren, zodat hij niet voor verrassingen komt te staan.

Voor wie is deze opleiding gemaakt?

Wij richten ons specifiek op mensen werkzaam in kleine tot middelgrote bedrijven in de installatiesector. Het gaat hier vooral om de mensen die vanuit de praktische/operationele kant in aanraking komen met verlichting. Denk aan (leidinggevende) monteurs en binnendiensten (calculators, werkvoorbereiders). Maar uiteraard kunnen medewerkers uit andere onderdelen van installatiebedrijven ook iets leren in deze bijeenkomsten.

Wat onderscheidt deze opleiding van andere lichtopleidingen?

Als installateur (ik ben het zelf ook nog steeds) praten wij vaak te technisch. De meeste klanten begrijpen geen termen als lux, lumen, gelijkmatigheid, UGR etc. In deze opleiding staat niet alleen het lichttechnische gebeuren centraal, maar het begint dat je goed moet luisteren naar de wensen van de klant. En ook hoe wij dit het beste aan de klant (of je collega) kunnen overdragen komt aan de orde.

Kun je in vier zinnen aangeven wat mensen leren tijdens de training?

  1. Uitleg over de dynamische route van een GOED lichtplan, en wat allemaal bij een goed lichtadvies komt kijken.
  2. Interactief, dus zelf hiermee aan de slag tijdens de bijeenkomst, dus van “luieren” zal geen sprake zijn.
  3. Verdieping van lichttechnische begrippen en de toepassing hiervan.
  4. Een betere communicatie met collega’s en leveranciers.

En waarom zouden mensen mee moeten doen met de training?

Als je weet wat er allemaal komt kijken bij een GOED lichtplan en het hieraan gekoppelde lichtadvies, kun je ook beter de wensen van de klant verwoorden en verwerken en daarnaast ben je een betere sparringpartner met de lichtleverancier.

Jullie introduceren de training in samenwerking met Solar. Waarom kiezen jullie hiervoor?

Solar is een technische groothandel en heeft hierbij ook een breed pakket aan lichtoplossingen. Bijvoorbeeld Solar Light. Hun klanten zijn DE installateurs. Zij kopen en monteren de armaturen. Het is dus een logische stap om hun klanten verder van kennis te voorzien. En ieder op zijn niveau en wat hij nodig heeft.

Hoe zie je de toekomst van opleidingen op het gebied van verlichting?

Licht en alles wat hierbij komt kijken is al jaren in ontwikkeling. Wat 20 jaar geleden normaal was, komt je nu bijna niet meer tegen. Wat vorig jaar hyper modern was is over enkele jaren alweer oud. In armaturen komen steeds meer sensoren etc. te zitten. Het is dus niet alleen het armatuur monteren (ophangen) maar ook het inregelen etc. Daarnaast wordt er steeds meer bekend door onderzoek aan o.a. de TU/e te Eindhoven, hoe de mens met zijn biologisch gestel reageert op de hoeveelheid en de kleurtemperatuur van het licht. Verder is licht zo’n prachtig, inspirerend en uitdagend vak dat je hiervan NOOIT genoeg krijgt en/of weet.

Klik hier voor detailinformatie over de training ‘Nut en Noodzaak van een GOED Lichtontwerp!